fredag den 5. april 2013

Mordet på Sjælsø

Garnfangede storbrasener fra Sjælsø
Det er en noget makaber overskrift, men det er meget rammende for det som er ved at ske på den sjællandske perle. Som mange allerede nok ved, så starter der nemlig en opfiskning af ”skidtfisk” på søen her i løbet af maj måned.  Begrundelsen for dette er, at man vil prøve at forhindre søen i at blive uklar i perioder.


De ansvarlige biologer har ud fra nogle meget tvivlsomme prøvefiskninger og ved at manipulerer med diverse fakta fra andre undersøgelser, beregnet at der er 20 tons store brasener (4-7 kilo) og 5 tons karper i søen. Her må det indskydes at disse store tal, har søens lystfiskere har meget svært ved at nikke genkendende til. Biologerne mener at disse 25 tons ”skidtfisk” har en væsentlig del af skylden for at søen i perioder bliver uklar og har derfor iværksat et projekt, hvor størstedelen af disse fisk skal opfiskes.

Opfiskningen vil foregå gennem 2013 og 2014, hvor der i brasenens gydeperiode (maj-juni) dagligt vil blive sat op til 4 kilometer garn. Efter gydeperioden (juli-oktober) vil fiskeriet blive gennemført med samme garnsætninger hver 3. dag. Der er ingen tvivl om at dette vil få katastrofale følger for fiskebestanden i søen. Udover at det vil ødelægge fiskeriet efter de store medefisk, så vil det selvfølgelig også gå ud over den fantastiske aborrebestand som der er i søen i dag. 
Under en prøvegarnsætning i 2012 blev der fanget rigtig mange store aborrer på helt op til 2,10 kilo i garnene, men ikke en eneste brasen!

Som lystfisker på søen i dag, har man den opfattelse, at der er tale om en sø i god balance. Der er en stor og veludviklet aborrebestand, med mange rovlevende aborrer på helt op til mere end 2 kilo. Gedder er der også en god bestand af, mens brasenerne udgør en mindre bestand med rigtig store eksemplarer. Skaller er der ikke mange af og her er snitvægten også høj. 
Alt i alt, en sø med en bestands sammensætning som er stort set perfekt efter lærebøgerne. 
Et synspunkt som landets største faglige eksperter i ferskvandsfisk er helt enige i.

Nu vil man så til at ødelægge endnu en sø ved biomanipulation. Dette er fuldstændigt uacceptabelt, idet hovedårsagen til næringstilførslen til Sjælsø, åbenlyst kommer via tilløb til søen med spildevand og via den store mængde grøde som bundfældes om efteråret. En opfiskning af ”skidtfisk” er dog den nemmeste og ikke mindst billigste måde, at vise borgerne, at man skam gør en masse godt for miljøet. I virkeligheden burde kommunerne sørge for at tilførslen af næringsstoffer blev stoppet ved at bygge forsinkelses- eller bundfældningsbassiner i tilløbene og via en indsamling af grøde inden den bundfældes om efteråret.

De lystfiskerklubber som har interesse i fiskeriet i Sjælsø, har naturligvis lavet en indsigelse mod den planlagte opfiskning. De involverede kommuner har dog efterfølgende givet sig selv dispensation fra Naturbeskyttelsesloven § 3, så de kan påbegynde projektet.
Dette kan Lystfiskeriforeningen dog ikke acceptere, så de har nu indsendt en formel klage til Natur og Miljøklagenævnet, hvormed der følger en meget gennemarbejdet og seriøs begrundelse for at indstille projektet med opfiskningen. 
Det er dog tvivlsomt om det kan stoppe projektet, men skulle det ikke lykkes, så er alle muligheder afprøvet.

Jeg håber dog ikke at overskriften på dette indlæg kommer til at passe, men at man i stedet kan indsætte ordet mordforsøg i stedet for mordet, når det ikke det alligevel ikke blev effektueret.

8 kommentarer:

  1. Virkelig trist læsning. Håber sandelig ikke, at det lykkedes at gennemføre denne løgnagtige mission. Er biologer efterhånden ligesom cykelryttere? ;-).

    SvarSlet
  2. jeg har fisket der i over 20 år smuk sø med en sund bestand sygt tiltag og svært at stoppe endnu et sygt til tag for at ødelægge sund bestand af fisk der er nogle biologer der skulle skamme sig

    SvarSlet
  3. Miljø ministeren kan kun gribe ind, hvis vedkommende er en inkarnieret lystfisker.
    De aber fra tinget burde sammen med de dumme biologerne sendes til somailia i stedet for at gennemføre projektet fordi de har sparet så meget på miljøet.
    Det ville gavne miljøet, at lystfiskerklubberne overtog deres egne veande og administrerer det efter skøn.

    SvarSlet
  4. og hvem sender dette til rette instans, tro ikke ministren lige kommer forbi bloggen

    SvarSlet
  5. Sjælsø har i mange år været præget af for mange næringstoffer, som du også selv skriver. Dette skaber en ubalance i systemet. En af måderne at udligne denne ubalance er at fjerne nogle fredfisk. Måske du skulle sætte dig lidt bedre ind i tingene før du kommenterer.

    SvarSlet
  6. Kære Anonym

    Jeg har sandelig sat mig godt i tingene. Hvis du er lidt opsøgende, så vil du også kunne finde frem til at de estimerede bestand af brasener, som man jo besluttede skulle fiskes op, sø søen kunne komme i "balance", den var jo slet ikke tilstede. Så det kunne være at du skulle være lidt bedre inde i tingene inden du kommenterer :o)

    SvarSlet
  7. Har været på Sjælsø 4-5 gange i okt-nov uden et eneste hug. Fik få gedder på samme antal ture i foråret. Før i tiden, for 15-20 år siden, fangede jeg ofte 10-20 gedder på 1-3 kg og op til 7 kg. Hvad er det sket med en ellers velfungerende så i balance?

    SvarSlet