torsdag den 12. november 2015

FISKETEGN - måske nej tak

Jeg har lige fået opkrævningen på forlængelsen af det statslige fisketegn, men overvejelserne går på om jeg overhovedet har lyst til at indbetale det længere.
En stor del af pengene går efterhånden til ting som ikke har det store med lystfiskeri at gøre, så det ligner snart mere en skjult skat.
Senest er antallet af udsætningsfisk som bliver finansieret via fisketegnsmidlerne skåret ned. I den nordlige del af Køge Bugt, hvor jeg står for de årlige udsætninger af ørredsmolt, er antallet af udsætningsfisk blevet beskåret med hele 28 % fra 2016. Det er jo ikke fordi at der er kommet flere ”naturlige” havørreder i området, for dem har vi nemlig ingen af.

Det er jo den helt forkerte vej at gå i et område som vores. I det storkøbenhavnske område bor der 1,5 millioner mennesker og der i mellem en hel del lystfiskere. Egnede gydevande med en selvreproducerende bestand af ørreder, dem har vi ikke, så vi er helt afhængige af udsætningerne, hvis vi skal have mulighed for at fange en havørred.
At vi skal få selvreproducerende ørredvande i vores del af landet, det har nok lange udsigter. 1,5 million mennesker, de skal bruge en hel del vand hver dag og det kan kun komme et sted fra, nemlig fra grundvandet.
Det bevirker at grundvandspejlet er sunket betragteligt i indvindings områderne, det bevirker så igen, at vores vandløb er stort set tomme for vand hver sommer og derfor ikke kan være opvækstvand.

I Køge å systemet, som i øvrigt også er stærkt påvirket af vandindvinding, er der sidste vinter lavet en stor optælling af gydepladser, for på den måde at kunne vurdere havørredbestandens størrelse. Arbejdet blev udført af biolog Peter Henriksen og 30 frivillige, som gik hele åsystemet igennem. Da alle data var blevet bearbejdet, kom man frem til at der var en gydebestand på 440 havørreder, nøjagtig det samme antal som en undersøgelse som blev udført i 2002 havde givet.
Konklusionen må derfor være, at selvom Køge foreningen har lavet et rigtigt stort stykke arbejde med restaurering af åen, så har det ikke givet flere havørreder, så vi er stadig afhængig af udsætningerne, hvis vi skal opretholde vores havørredfiskeri.

Nå, tilbage til udgangspunktet, nemlig min fornyelse af fisketegnet. Jeg er tilbøjelig til snart at stille mig i koret som råber op om den skæve fordeling af fisketegnsmidlerne mellem landsdelene. Det gør jeg dog ikke endnu, for der er sikkert også brug for de penge som de får til fiskeplejen i den vestlige del af landet.
Men jeg syntes ikke det er rimeligt at vi skal have skåret i udsætningerne her i området, når vi stadig er helt afhængige af udsætningerne for at bevare vores fiskeri, især ikke når en stadig større del af de indbetalte fisketegnsmidler går til alt andet end lystfiskerne.

Så med hensyn til min fornyelse, så overvejer jeg stadig!




søndag den 8. november 2015

Endelig startede rovfiskesæsonen

På grund af arbejde og en masse andre ting, var jeg endnu ikke kommet i gang med rovfiskene i efteråret. Men i dag skete det endelig. Vi skulle have været på Sorø søerne til en venskabs dyst med Sorø foreningen, men det blev aflyst på grund af det hårde vejr.
I stedet blev det til en tur til St.Vejleå, hvor aborrerne skulle stå for skud.
Dan havde havde inviteret, han havde sørget for skaller, så jeg skulle bare møde op med stangen og mig selv, det kunne jeg da ikke sige nej til :-)

På grund af nattens hårde vestenvind, var vandstanden i åen meget lav. Vi startede dog fiskeriet med tro på tingene, det skulle nok lykkes at få nogle aborrer på land.
Fiskeriet er ikke rigtigt kommet i gang i åen i år, om det skyldes det varme vand i bugten og den lave saltholdighed eller et voldsomt garnfiskeri, det er vi ikke rigtig klar over, men det er ikke som normalt på denne årstid.

Vi fik dog lidt fisk på land i løbet af formiddagen, uden at det blev det helt vilde, men efterforholdende var det fint. Det var tydeligt at fiskene var forsigtige, idet vi havde svært ved at kroge de fisk som huggede på vores små skaller og det fisk vi fik ind, var stort set alle meget yderligt krogede, hvilket også bevirkede, at vi mistede usædvanligt mange fisk.

Da vi stoppede fiskeriet først på eftermiddagen, kunne vi se tilbage på nogle gode timer ved bredden af St.Vejleå. Jeg havde vel fanget omkring 20 aborrer, med 1200 grammer på toppen.



Der var en del som fiskede med jig ved åen, men de fik stort set kun fejlkrogede fisk. Det var ganske få som havde bidt selv. De fleste fisker fornuftigt nok med jiggen og prøver at undgå at fejlkroge fiskene, men desværre var det nødvendigt at bede et par stykker om at indstille fiskeriet, idet de direkte rykfiskede efter aborrerne.

Det er mig også uforståeligt, at lystfiskere stadig lader sig fotografere med fisk som er fejlkrogede, fisken tæller jo ingen steder, så billedet er jo intet værd. Og det er vel at mærke lystfiskere som har det rigtige grej og bærer det fineste tøj fra de rigtige grejproducenter, det hører vel ikke rigtigt sammen !!

Tak til Dan og Lars Erik for en hyggelig dag ved åen og en stor tak til Dan for skaller og madpakke :-)