torsdag den 12. november 2015

FISKETEGN - måske nej tak

Jeg har lige fået opkrævningen på forlængelsen af det statslige fisketegn, men overvejelserne går på om jeg overhovedet har lyst til at indbetale det længere.
En stor del af pengene går efterhånden til ting som ikke har det store med lystfiskeri at gøre, så det ligner snart mere en skjult skat.
Senest er antallet af udsætningsfisk som bliver finansieret via fisketegnsmidlerne skåret ned. I den nordlige del af Køge Bugt, hvor jeg står for de årlige udsætninger af ørredsmolt, er antallet af udsætningsfisk blevet beskåret med hele 28 % fra 2016. Det er jo ikke fordi at der er kommet flere ”naturlige” havørreder i området, for dem har vi nemlig ingen af.

Det er jo den helt forkerte vej at gå i et område som vores. I det storkøbenhavnske område bor der 1,5 millioner mennesker og der i mellem en hel del lystfiskere. Egnede gydevande med en selvreproducerende bestand af ørreder, dem har vi ikke, så vi er helt afhængige af udsætningerne, hvis vi skal have mulighed for at fange en havørred.
At vi skal få selvreproducerende ørredvande i vores del af landet, det har nok lange udsigter. 1,5 million mennesker, de skal bruge en hel del vand hver dag og det kan kun komme et sted fra, nemlig fra grundvandet.
Det bevirker at grundvandspejlet er sunket betragteligt i indvindings områderne, det bevirker så igen, at vores vandløb er stort set tomme for vand hver sommer og derfor ikke kan være opvækstvand.

I Køge å systemet, som i øvrigt også er stærkt påvirket af vandindvinding, er der sidste vinter lavet en stor optælling af gydepladser, for på den måde at kunne vurdere havørredbestandens størrelse. Arbejdet blev udført af biolog Peter Henriksen og 30 frivillige, som gik hele åsystemet igennem. Da alle data var blevet bearbejdet, kom man frem til at der var en gydebestand på 440 havørreder, nøjagtig det samme antal som en undersøgelse som blev udført i 2002 havde givet.
Konklusionen må derfor være, at selvom Køge foreningen har lavet et rigtigt stort stykke arbejde med restaurering af åen, så har det ikke givet flere havørreder, så vi er stadig afhængig af udsætningerne, hvis vi skal opretholde vores havørredfiskeri.

Nå, tilbage til udgangspunktet, nemlig min fornyelse af fisketegnet. Jeg er tilbøjelig til snart at stille mig i koret som råber op om den skæve fordeling af fisketegnsmidlerne mellem landsdelene. Det gør jeg dog ikke endnu, for der er sikkert også brug for de penge som de får til fiskeplejen i den vestlige del af landet.
Men jeg syntes ikke det er rimeligt at vi skal have skåret i udsætningerne her i området, når vi stadig er helt afhængige af udsætningerne for at bevare vores fiskeri, især ikke når en stadig større del af de indbetalte fisketegnsmidler går til alt andet end lystfiskerne.

Så med hensyn til min fornyelse, så overvejer jeg stadig!




8 kommentarer:

  1. Køb et fritidsfisker fisketegn, det er ganske vist 115 kroner dyrere end et lystfisker fisketegn, men det opvejes af, at fritidsfiskernes repræsentanter i det rådgivende §7-udvalg, er langt bedre end lystfiskernes repræsentanter til at sørge for, at fritidfiskernes pulje af fisketegnsmidler, bliver anvendt til udsætninger i det lokalområde, hvor de oprindeligt blev indbetalt.

    Med venlig hilsen
    Niels Riis Ebbesen

    SvarSlet
  2. I Jylland bliver der også skåret gevaldig i udsætninger, da mange vandløb selv producerer fisk efter frivillige har restaureret vandløb i stor stil.... udsætning af fisk er som at tisse i bukserne. Mvh Henrik

    SvarSlet
  3. Hej Henrik
    Jeg er helt klar over at der er mange vandløb i det jyske, som har en selv reproducerende bestand af ørreder, efter at frivillige har restaureret i stor stil, som du skriver. Men der er de fysiske forhold i vandløbene også i orden.

    Hvis du læser mit indlæg igen, så kan du se at jeg skriver, at vi ikke har vandløb i København og omegn, som selv efter en aktiv indsats med restaurering, vil kunne have en selv reproducerende bestand af ørreder, de fysiske forhold er simpelthen ikke tilstede.

    Vi er helt afhængige af udsætningerne, hvis vi skal have et ørredfiskeri i København og omegn, så det er da helt forkert at skære ned i udsætningerne, der er jo ikke kommet flere vildfisk til at erstatte de hidtidige udsætninger.

    Så kan du nok så fint skrive at udsætning af fisk er som at tisse i bukserne, men fisketegnet blev, så vidt jeg husker, indført for at forbedre vores fiskeri og her i området kan det kun opretholdes med udsætninger.

    SvarSlet
  4. Geopolitik er jo svært. I andre sammenhænge fordeles pengene også ulige, f.eks. kulturstøtte, hvor langt størstedelen havner i storbyerne. Den eneste måde at ændre det på er ved at øge gennemslagskraften. Den enkeltes valg tæller bare ikke nok i det store billede.

    Se at få etableret et Vandpleje Sjælland, med alle sjællandske lystfiskerforeninger (DSF eller ej) og gå i gang med at påvirke de lokale udsætningsplaner på Sjælland over en bred kam (altså at pengene bruges hvor lystfiskerne er).

    Dog skal man huske på at især havørreder vandrer over store afstande. Fisk udsat her på Fyn er fanget på svenskekysten og en jysk havørred fra Kolindsund blev fanget på Gotland. Så et kæmpe arbejde på syd og vestsjælland kan sagtens give godt fiskeri på øst og nordkysten.

    SvarSlet
  5. Hej Arnt, din sammenligning dur ikke, kulturstøtten er financieret via skatterne, fisketegnet er derimod en direkte brugerbetaling, hvor den enkelte lystfisker betaler for en ydelse, som han naturligvis så har krav på.

    Og det er meget dumt. når du vrøvler om udlægning af gydegrus i de vandløb som der er i hovedstadsregionen, tag f.eks. Ladegårdsåen, den ligger i et rør under en 6-sporet motorgade i København, Harrestrup Å er kanaliseret med bund og brinker af betonfliser, og Mølleåen har hele 9 opstemninger, der hver især spærrer lige så meget som Tangeværket gør i Gudenåen.

    Det hele handler blot om, at fordelingen af fisketegnsmidlerne er studehandel som er aftalt mellem DSF og DTU-Aqua, hvor de stort set deler pengene i porten. Og Steen Lyngsø er jo medlem af Ishøj Sportsfiskerforening, som har meldt sig ud af DSF, og derfor har DSF naturligvis sørget for, at der bliver bevilget færre penge til udsætninger i det område.

    Men læs denne artikel: http://www.mediapix.dk/oversigt/jagt_&_fiskeri/lystfiskeri/preview_09of32.html#anchor65727

    Med venlig hilsen
    Niels Riis Ebbesen

    SvarSlet
  6. Hold nu kæft med dit DSF pis Niels Fiis,ISK medlemmer har enstemmigt valgt DSF fra på en generalforsamling, men er det ikke på tide du opstiller til forbundsbestyrelsen og får vendt skuden, du har jo så mange "gode" forslag. Tight Lines Dan.

    SvarSlet
  7. Hej Dan, jeg synes det er en klog beslutning som ISK har truffet, for de sjællandske foreninger har aldrig fået noget for deres medlemskontingenter til DSF. Og nej, jeg vil ikke bruge 10 sekunder af min tid på, at arbejde for DSF, det er nemlig kun et spørgsmål om nogle få år, så må den sidste mand lukke og slukke.

    SvarSlet